Kjære Erna

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

Kjære Erna.

Hvor er du? Hører du ikke at folk roper?

Vi jobber fra alle kanter nå for å få deg til å forstå at du er i ferd med å frata norske kvinner et grunnleggende demokratisk prinsipp, en del av friheten vår. Nå må du våkne opp og høre. Du må stole på oss nå, kjenne på magefølelsen din. For du vet like godt som meg at vi forsøker å gjøre det beste ut av hva vi har. Og vi tar de valg som vi selv mener er riktige for oss. Mine valg er kanskje ikke riktige for deg. Men det er den friheten vi er så heldige å ha her i Norge. Alle jenter som kommer etter meg må få et fritt valg de også. Og fremfor å gjøre veien deres vanskeligere må vi tilrettelegge for en verdig behandling.

Da jeg var 20 år ble jeg gravid. Jeg var ferdig med videregående, og hadde ett år på baken borte fra familie og venner. Etter 12 års skolegang var jeg så sikker på at jeg var voksen og kunne passe på meg selv. Der møtte jeg meg selv fort i døra. Å selv betale husleie, vaske klær, sørge for mat i kjøleskapet og holde orden i min lille studenthybel var en ny verden for meg, og det tok tid før jeg tok helt innover meg alt ansvaret. På en studentkonferanse møtte jeg en annen student og vi falt pladask. Vi bodde i hver vår by, men valgte allikevel å bli kjærester. Når jeg var ferdig med årsstudiet dro jeg hjem og flyttet inn igjen på pikerommet. Jeg startet sommerjobb på et sykehjem. Lønningen var vel på rundt 10.000 i måneden, men etter å ha levd et år på studielån følte jeg meg rik. Men så bodde jeg jo hjemme og betalte verken strøm, husleie, lån eller mat.

Selv 13 år etter husker jeg veldig godt følelsen jeg hadde når jeg tok graviditetstesten. Jeg visste at den var positiv allerede før jeg tok den. Å se to røde streker utløste et enormt behov for å snakke noen. Fortvilet måtte jeg gjennom alle pro og kontra før jeg kunne ta et så viktig valg som ville forandre livet mitt uansett utfall. Timesvis satt venninna mi og jeg i vår gamle skolegård. Vi snakket om barnevogner, om økonomi, om hva det kostet å bo for seg selv, og hva det krever å oppdra et barn. Og jeg innså en viktig ting. Jeg var ikke moden nok eller klar for å bli mamma. Jeg hadde ingenting annet å tilby en kjærlighet, og det er faktisk ikke alltid nok. Jeg bodde hjemme hos mine foreldre, jeg var i minus allerede med studielån og ingen oppsparte midler. Forholdet mitt var nytt og jeg visste innerst inne at det ikke ville vare livet ut. Ansvaret som ville fulgt med å bli en ung alenemor var mye større enn jeg kunne klare.

Erna, det er de som snakker om jenter som bruker abort som prevensjon. Og at vi misbruker vår frihet til å ta abort for å sortere bort foster som ikke kvalifiserer til normalitetstandarden bestemt av kulturen vår. Men ser du ikke gjennom argumentasjonen, Erna? Dette er hersketeknikker brukt av de som vil fjerne vår frihet til å bestemme over vår egen kropp. Det vil alltid være de som ikke bruker abortloven til det formålet den er ment. Men vi må ikke la de få definere sannheten for oss andre.

Tankeprosessen var viktig for meg, og jeg var ganske åpen. Min daværende kjæreste støttet mitt valg uansett hva jeg måtte velge. Fra andre fikk jeg et verbalt slag i trynet: ”Hvis du hadde hatt kreft, ville du vurdert å beholde svulsten da?”. Jeg var både lei meg og forvirret. Jeg følte meg så dum som hadde satt meg i situasjonen. Som meg tror jeg de fleste som tar abort gjør det fordi de er i en fortvilt situasjon der man ikke kan være sin beste versjon for et barn. Jeg tror de fleste tenker grundig gjennom valget de har før de oppsøker fastlegen sin og spør om å bli henvist videre til abort. Såpass tiltro har jeg til mine medsøstre.

Hva om jeg, etter å ha gjennomgått min grundige tankeprosess hadde kommet til en fastlege som hadde reservert seg? Hva om jeg ikke visste at han hadde reservert seg? Det  neste skrittet etter en uønsket positiv graviditetstest er kanskje det vanskeligste. Når man sier høyt til en statlig representant at man vil avslutte svangerskapet er man på sitt mest sårbare. Hva om jeg hadde kommet til en lege som ikke engang ville hjelpe meg med å finne ut hvor langt jeg var på vei? Jeg er sikker på at jeg hadde måttet bruke tid før jeg igjen var mentalt klar for å oppsøke en ny lege. Og da hadde jeg kanskje gått over 12 ukers grensa som utløser søknadsplikt for å utføre abort. Ser du ikke hvor irrelevant fastlegens egen samvittighet og prinsipper er når det kommer til en så viktig sak?

Når dagen kom fikk jeg tildelt en seng på et 16. manns rom. Alene i en seng, skilt med kun et forheng fra 15 andre damer i ulike situasjoner måtte jeg ta en pille som satt i gang prosessen. Jeg husker jeg lå der og følte på møtet med den kalde virkeligheten. Pillene gjorde meg veldig kvalm, men det var kun ett toalett tilgjengelig. Siden det var opptatt måtte jeg løpe i gangen for å kaste opp. Vi hadde et visst antall timer på oss fra prosessen var i gang til vi ble utskrevet. Ekstremt kvalm og med en følelse av å være veldig liten satt jeg meg i en taxi og dro hjem etter noen timer. Jeg følte meg veldig alene og hadde mest lyst til å bli igjen på sykehuset for å bli passet på av en snill sykepleier med masse tid til meg. Men sånn fungerer det jo ikke. Mann deg opp, du har tross alt satt deg selv i situasjonen. Men jeg ble møtt med respekt. Det skal sies. Det var ingen som av samvittighetsgrunner ikke ville snakke med meg, eller belastet meg med sin personlige mening. At jeg fikk pratet ut om valget både før og etter aborten, både med venninner og helsepersonell tror jeg har vært nøkkelen til at jeg aldri har angret og har kunnet gå videre. Når først valget var tatt var jeg sikker i meg selv på at det var det riktige.  

Jeg tror folk på alvor er redde nå. Vi vet ikke hva som skal skje. Uavhengig av regjering har vi lagt våre liv og vår fremtid i deres hender og stolt på at dere har respekt for den store oppgaven å forvalte vårt demokrati. Nå er jeg ikke så sikker. I dag er det et grunnleggende demokratisk prinsipp at hensynet til pasienten og hennes rettigheter, må settes foran en fastleges ønske om å reservere seg mot å henvise videre til abort. Men dette vil dere altså ta fra oss. Vil du virkelig det, Erna? Innerst inne? Eller er du bare for stolt til å snu? Innså du ikke rekkevidden?

For over 50 år siden skrev Arnulf Øverland sitt berømte dikt ”Du må ikke sove”. Diktet har like stor betydning i dag også. Fordi vi har hatt mødre og bestemødres om ikke sov, har vi i dag en abortlov uten reservasjoner, fri for alle. La oss beholde denne retten.

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

Den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme:

Du har ikke lov til å gå der og glemme!

FOTO: ARBEIDERPARTIET/ARBARK

Reklamer

92 kommentarer

 1. Egentlig er det rart at biskoper kan reservere seg mot å vie homofile med begrunnelse fra bibelen, – en tros/samvittighetssak mao, mens det trøbles med legers reservasjonsrett.

  Så enten får regjeringen sparke fastleger som reserverer seg og samtidig skrote de homofobe biskopene/prestene fra lønnsregulativet, eller så er det bare å gi blaffen og la det skure …

 2. Jeg registrerer mange som roper opp om hvor selvsentrerte vi er, vi kvinner som er hårreisende uenig i reservasjonsretten. Jeg har i likhet med mange andre sendt mitt høringsbrev til helse og omsorgsdepartementet og oppfordrer med dette alle andre til å gjøre det samme.
  Og så vil jeg gjerne si; det er ikke på egne vegne jeg kjemper. Dersom jeg nå, i en alder av 34, kommer i den situasjonen at jeg velger å ta abort, er jeg fullt i stand til å møte en moraliserende lege som ikke vil gi meg den hjelp jeg har krav på. Det tror jeg gjelder for de fleste av oss som engasjerer oss kraftig i denne saken. Vi er ikke damer som lar oss «pelle på nesa», selv ikke i en slik situasjon.
  Så jeg kjemper ikke for meg selv. Jeg kjemper for den fortvilte 16-åringen som møter denne legen eller innvandrerjenta som snakker dårlig norsk og ikke vet at det finnes noe som heter HELFO. Ikke alle jenter er like ressurssterke. Det kan være mange grunner til at noen velger å gå til fastlegen selv om man i praksis har muligheten til å oppsøke sykehuset direkte. Og alle disse jentene som ikke er så sterke som meg selv, de skal jeg faen meg kjempe med nebb og klør for. Så får Helse og omsorgsdepartementet heller følge opp overfor de fastlegene som ikke vil gjøre jobben sin i henhold til norsk lov.
  Vil du ikke gjøre jobben din? Finn deg en ny. Det er, så vidt meg bekjent, ingen menneskerett å være fastlege.

 3. Problemet med dagens ordning er at det er masse leger som vil være imot abort uansett. Så hos noen leger vil du alltid møte sterk motstand samme hva loven sier. Et spørsmål blir da om det er bedre å regulere det ved å gi reservasjonsmulighet. Da vet du om legen er for eller imot før du kommer inn på legekontoret. Det jo imidlertid vanskelig å se for seg at dette vil fungere overalt. Det er uansett ikke snakk om å forby abort.

  1. Det blir jo helt bakvendt. Man må heller ta de som ikke følger dagens lov og gi de sanksjoner/sparken eller hva som kreves. Ikke innrette lovverket etter de som bryter det

 4. Utrolig bra og fint skrevet! jeg er en jente på 22 som akkurat er ferdig med frisör utdannelsen. Tjener ikke mye i måneden, og har heller ikke mye oppspart. Jeg er livredd for og bli gravid, senere idag skal jeg til legen for og sette i kobberspiral. Heldigvis fant jeg en lege som gjorde dette, regjeringen önsker også at leger skal reservere seg mot dette. Er man uheldig slik at spermien kommer forbi kobberet og befrukter egget sörger spiralen for at egget ikke fester seg, men at det , ja, kommer ut! ( altså at kroppen sörger for abort selv) om vi skulle bli så uheldige og bli gravide, hadde ikke min månedes lönn på mellom 13.000-17.000 gått rundt. husleie, ström, mat, baby klär, utstyr osv osv, håper virkelig Erna leser det flotte innlegget ditt, og snart tar til fornuft! Hilsen M

  1. Det høres ut som at du tar gode forhåndsregler. Hvis man ikke vil/ få barn nå er jo det det beste. Jeg brukte p-piller når jeg ble gravid, men var ikke flink til å huske alle. Så senere tok jeg psprøyte og etterhvert pplaster. At en lege tilogmed skal kunne reservere seg for dette er jo hinsides. Lykke til med starten på en ny karriere 🙂

     1. Hvis du hadde visst mer om abort hadde du visst at man ikke tar abort samme dag man dukker opp på sykehuset. Hvis man kan ta første konsultasjon hos legen sin og deretter reise til sykehuset når man har selve timen letter jo det endel

      1. Så debatten står og faller på slike hensyn? Hvis man har kommet til et punkt i denne debatten hvor du i fult alvor vil sparke mennesker fra sine lønnsinnbringedne jobber fordi «den timen letter jo en del», ja da har jeg mine ord i hevd når jeg kaller deg totalitær…

       1. Jeg tror du har missforstått hva totalitær er kjære deg. Men hvis du mener jeg er blant den utvalgte elite som har innsikt i hvordan vårt samfunn er og at du lever i en fantasiverden, så ja kanskje. Hvis du tror du er min fiende fordi vi er uenige, hvis du tror jeg har fasiten på det perfekte samfunn, hvis du tror jeg vil styre alle deler av ditt liv og hvis du tror jeg vil bruke vold og terror for å oppnå det, da har jeg mine ord i hevd når jeg kaller deg paranoid…

 5. Ja. Og jeg tror alle er enige om at livet starter ved fødselen. Om livet blir avbrutt 1 dag etter unnfangelsen, når fosteret er 6 uker, nyfødt baby, 1 år, 20 år,…. så er det uansett et liv som blir avbrutt. Påtvunget av andre. Og hva kaller vi en slik handling? Og hva kalles den som utfører en slik handling? Eller medvirker til en slik handling? Forstår dere ikke hvor alvorlig det er å tvinge leger til å være med på dette?

   1. …at livet starter ved unnfangelsen var det jeg mente å skrive. Og poenget mitt var at det å ta livet av noen er en grusom ond handling uavhengig av hvor lang tid etter unnfangelsen det skjer. Det er forferdelig å tvinge leger til å medvirke i slike handlinger.

    1. Så hva med å bli barnelege, sykehjemslege ol hvis man mener som deg? Ingen som tvinger leger til å medvirke til abort. Men fastleger må såklart følge kontrakten de har underskrevet. Eller jobbe et annet sted i helsevesenet

 6. Hva er best for barnet?
  å bli født inn i et liv med dårlige økonomiske forhold til foreldrene (som mest sannsynlig vil skilles som 50 % av norske ekteskap, der sjansene øker jo kortere tid de er sammen før barnet kommer), uferdige fremtidsplaner og et lite etablert hjem? Eller et hjem som ønsker en liten krabat og har råd, tid og «livserfaring» (så mye en har fått iallefall) til at ungen får et rikt liv?
  Ganske lenge er «barnet» ganske lite, uutviklet og egentlig bare en liten klump i ei livmor. Og fjerne den lille klumpen kan da ikke sammenlignes med drap?
  Samtidig kan en prøve å unngå graviditet med prevensjonsmiddel, men uansett vil det alltid være noen som kommer og sier at Gud ikke vil at vi skal bruke prevensjonsmiddel for «hvert barn er en gave».
  Vi har alle ulike meninger, men det betyr ikke at vi har rett til å bombadere Samfunns Dama eller noen andre med våre ubehøvlede meninger om gud og hvermann.

  Synes mange av de som kommenterer er frekke og veldig påståelig. Vis litt respekt for Samfunns Damas valg. å beskylde noen for mord er rett og slett slemt. Abort har mange synsvinkler, om en er religiøs eller bare har sterke meninger.

  Ville dere kalt henne en morder om dere hadde stått ansikt til ansikt?

  Slik jeg ser det tok hun abort fordi hun trodde dette var best for seg og en eventuell baby, hvem er vi til å dømme?

  For å slenge på en usaklig kommentar: hvem husker hvor flott de hadde det i morens livmor? ikke jeg.

 7. No er jeg usikker hvorfor kvinner har demokratisk rett te å ta liv,men av en grunn har samfunnet valgt å ikke se abort som drap og det er i for seg helt greit. Opp til vær enkelt å ta den avgjørelsen, når det er sagt vil jeg også legge til at hele den saken her ligner på at taperne av den kampen(mot siden) skal lage noe som er så idiotisk, reservasjonsretten er ikke noe annet enn byråkrati, at en lege skal sende til enn annen lege for henvisning, hvor hører det hjemme?? idiotisk argument,det vil ikke forandre utfallet noe som helst,lager bare rot og for ei kvinne som har tatt et vanskelig valg som må gå ekstra runder hører ikke hjemme og et parti som Kristeligfolkeparti skulle ha lest bedre i bibelen og sett at de ikke skal gjøre ting vanskeligere men enklere,samfunnet har tatt et valg om at abort er lovlig og da må vi ikke behandle de som tar abort for kriminelle og heller legge til rette for de som vil ta abort for å ta abort og heller opplyse hva abort gjør med psykisk og fysisk problemer som kan oppstå. Det viktigste jeg mener er å følge norsk lov og norsk lov sier at det er lov å ta abort, og er du imot abort så ikke ta abort da vel,slipper du det dilema…

 8. Ser flere her henviser til kristendommen og hva Gud sier. Dette synes jeg blir usaklig. En rar tankereise: du er mann, 20 år, blir uventet gravid og føler du ikke er klar for å bli pappa. Ville du latt en lege nekte å fortelle deg hvor langt du er på vei, fordi du tror det blir best for egget (embryo, celle) å vokse opp hos noen som ikke er klar – økonomisk eller psykisk? ville du latt noen andre fortelle deg at du skal bære fram et barn i 9 lange (de blir svær lange) måneder, for ikke å snakke om de 18 årene som kommer etterpå? det koster ca 100 000 kr å ha et barn. for mange blir dette usaklig, men det er slik jeg tenker. aldri i verden om jeg ville båret fram et barn i til denne store verden, uten å ha visst at jeg kunne klare det økonomisk og psykisk. Det tror jeg ville blitt best for barnet og.
  Jeg tror ikke på Gud, jeg tror på vitenskap. Definisjonen av død er når hjertet stopper. Da mener jeg definisjonen av liv er når hjertet slår. Dette skjer i uke 6. Fram til da er det opp til «mor» å bestemme – slik det passer henne.
  Mennene skulle gjerne ha hatt sitt de skulle fått sagt, men det er ikke de som skal bære på klumpen i 9 lange måneder.

  Men så igjen: dette skal være opp til hver enkelt. Såppas frihet skal vi ha i «verdens beste land»

  1. Mora mi var hore i mange år kun en gang blei hu gravid det var meg jeg vokste opp fattig men jeg lever livet nå. Dessuten er det du skriver helt blåst.Hvilken klode bor du på ? En tjue år gammal mann kan da ikke bli gravid.Eller er det også noe sosialista har planta i hjernen på deg og de andre i din generasjon ?

    1. Har ikke behov for å Google det. Men når du skriver sånn kan du jo si hva du legger i det. Vi har heldigvis mange nyanser i det norske språk og definerer ting ulikt.

   1. Synd å høre at du har hatt en tøff start. Men å bruke argumenter som du gjør når du i tillegg har missforstått kommentaren og samtidig knytte sosialister mot det er bare for dumt. Det er skrevet som et tenkt eksempel, ikke en virkelighet.

   2. Nettopp en 20 år gammel mann kan ikke bli gravid… og der er vel derfor jeg som kvinne setter mer lit i jenters/kvinners stemme i sammenheng med denne saken og ikke menns stemmer eller guttungers stemmer som skal moralisere valg de aldri kommer til å måtte ta. De hankjønn som derimot klarer å sette seg inn i den grunnleggende problematikken som går på at dette er en kvinne problematikk. De vil jeg gjerne høre fra. (og ja mest sannsynlig fordi de er enig i mitt synspunkt, men også fordi de viser en utstrakt evne til empati og å kunne sette seg inn i det kvinnelige perspektivet.)

    De som moraliserer kommer aldri til å bli uønsket gravid. De kan nok føle stresset ved at de har smelt noen på «tjuka» uten å ønske seg barn eller barn med vedkommende, men de kommer aldri til å bli gravide. og jeg vet ikke hvorfor jeg egentlig gidder å svare deg.. det lukter trollololol av den usammenhengende posten din! og om du er genuin så burde du lese den delen av posten til 18-åringen en eller to ganger til.

    (og en annen ting som irriterer meg som jeg like greit kan nevne med engang er forhvor skal en celleklump (noe det er de første skarve ukene) ha, potensielt sett og spesielt i de landene hvor det er store restriksjoner på abort, ha større rettssikkerhet en de kvinnene som har den celleklumpen planta i sin livmor?

 9. Helt teit. En lege som har reservasjoner mot visse mennesker, i denne sammenheng kvinner som vil ha abort, burde ikke være fastlege. Er nok av andre jobber i helsevesenet de kan drive med, eller vist ikke det fungerer, så kan de knø seg til å finne seg en annen jobb. Husker en artikkel om dette i vg for en stund siden. En kronidiot av en lege i finnmark ville ikke engang å foreslå prevansjon siden dette har en abortlignende effekt å hindrer graviditet. Hører med historien at han var en kristen fundamentalist. Hvordan i den mest bortgjemte skauen får en sånn lege fortsette som fastlege? Fyren er jo en fjott av dimensjoner. Er et ektremt eksempel men en fastlege som blander inn sin private overbevisning i sitt møte med pasienter er like ille som den fjottlegen jeg nevnte.

 10. Jeg ma si jeg er sjokkert over hva som foregar i Norge na. Jeg har flyttet fra landet, og er ikke midt i debatten, men bare a lese om dette pa sidenlinjen er ille nok. Norge, som alltid skryter over at vi er liberale og greie folk, har na snudd totalt om og vil innfore regler som vil ramme halvparten av befolkningen. Jeg er rystet… Men ja, jeg er enig. Kan du ikke fullfore alt jobben innebaerer, ikke ta den jobben. Jeg har jobbet i serviceyrket, og at leger skal reservere seg mot a gjore en del av jobben sin, er like dumt som om jeg skulle nekte a hjelpe kunder av f.eks en annen hudfarge, fordi det plaget meg. Det er en del av jobben, har ikke legene en arbeidskontrakt som forklarer hva jobben innebaerer?
  Som kvinne skremmer det meg at leger skal fa lov til dette. Jeg kommer fra en meget liten kommune, hvor vi har hele tre fastleger. Om alle disse reserverer seg, ma jeg i teorien reise over en time eller mer til andre kommuner for a fa snakket med en lege. Dette er uakseptabelt. I en sa sarbar situasjon som uonsket graviditet bor man fa hjelp sa fort som mulig, og ikke bli behandlet som en sur klut ingen vil ta i.
  Fy skamme seg, Norge.

 11. Jeg synes at abort i prinsippet er å ta et liv. Jeg bor på et lite sted. Dersom jeg var fastlege og fikk en kvinne til konsultasjon som ønsket abort, ville jeg ikke kunne henvise henne til abort. Jeg måtte da fortelle henne hvorfor.

  Dersom det på forhånd var avklart at jeg ikke ville henvise til abort, ville kvinnen sannsynligvis ikke kommet til meg, hvis hun da ikke ønsket mitt syn på saken. Det ville være hennes valg. Hun ville da vite at hun kunne kontakte en annen lege eller ta direkte kontakt med et sykehus for å få abort. Vil det være et større problem for henne? Er det reiseavstanden til den andre legen som er problemet?

  Spørsmålet er om samfunnet skal være raust og smidig nok til at mennesker med mitt syn skal kunne jobbe som fastlege på et lite sted.

  Et annet spørsmål er om noen ikke liker å bli minnet om at det er flere syn på abort. Jeg syns det er bra for samfunnet at etiske spørsmål holdes varme.

 12. Abort er å drepe et liv, som var ment å bli en person som skulle ha et liv på jorden.
  Er det så stor forskjell på å drepe en person i foster-stadiet, og å drepe feks. en baby?

  Det er ekstremt uansvarlig å ha sex, for så å drepe barnet.

  Det er en grunn til at sex er en hellig akt, som tilhører ekteskapet. Når man har sex, er den naturlige konsekvensen at kvinnen lett kan bli gravid.

  Å tillate abort, er som å oppheve forbud mot drap. Da må man slippe ut alle drapsmenn også.

  Etter min mening, er det verre å ta abort, enn å drepe et voksent menneske.

  Et liv er påbegynt i det øyeblikk prosessen er satt i gang som vil utvikle seg til å bli et menneske.
  Akkurat i dèt øyeblikk er det begynnelsen på en persons liv. En person som skulle ha like gode muligheter for å leve livet som alle andre. Den personen kunne hende ville utrette noe stort her på jorden.

  Det er ekstremt egoistisk å ta abort bare fordi man ikke føler seg klar for å ta vare på et barn.

  Lista burde i det minste settes ekstremt høyt skal man ta et slikt valg. Jeg kan egentlig ikke finne noen god grunn i det hele tatt for å skulle ta abort.

  Hvor høy er lista for å ta livet av et voksent menneske? Den er høy!

  Gud sier: Greit. Dere forsto ikke bedre. Hadde ikke tenkt helt nøye gjennom saken. Men våkn opp! Abort er drap! Vend om, så man kan få denne styggedommen bort fra folket. Søk tilgivelse, og den vil Gud gi med glede. For Gud er nådig og barmhjertig mot alle som søker tilgivelse.
  Jesus er veien, sannheten, og livet.

 13. Hei samfunnsdama. Jeg ser du har tiltrukket deg mange forskjellige kommentatorer her…
  Jeg støtter absolutt kvinnenes kamp for fri abort. Så lenge dette skjer på et tildig nok stadium, så er det fjerning av en avansert celleklump uten utviklet hjerne/smertesensorer.

  Vi vet alle at KRF ville diktere forbud mot abort om de kunne. Det er derfor viktig at man ikke firer en tomme i denne saken. Det er ingen menneskerett å bli fastlege med fast utbetaling fra det offentlige.
  Spesielt ikke når man ikke vil henvise pasienter til videre behandling. Ja det finnes også fastleger som ikke vil sette inn spiral.

  1. «Vi vet alle at KRF ville diktere forbud mot abort om de kunne. Det er derfor viktig at man ikke firer en tomme i denne saken. »

   Man må se på hver enkelt sak for seg. Reservasjonsmulighet og abortlov er 2 forskjellige saker. Man kan ikke blande hummer og kanari, og man kan heller ikke si at saker skal nedstemmes fordi et bestemt politisk parti har fremmet saken. Man må se på saken i seg selv, og ikke drive med logiske feilslutninger som person-angrep, eller i dette tilfellet parti-angrep. Det har ingenting å si for saken hvilket parti som fremmer den! Herlighet mann!!!

   1. Personangrep på et helt politisk parti? Vet du hvor ofte KRF forslår å forby abort?
    Vi har sett nok av religiøst styrte lover, til å skjønne at man skal sette ned foten i 2014.
    Nei til all blanding av politikk og religiøse tanker.

 14. Det er litt spesielt å si «Hører du ikke ropet…». Jeg roper ikke i kor med deg i denne saken – og jeg er også folket. Jeg tror det er mange som «roper» fra begge sider her. Og det ropet jeg følte mest på da jeg leste om 10 000 kvinner i tog i Oslo på kvinnedagen, var de ca 15 000 som blir abortert hvert år i Norge. Det er jo et enormt tall! År etter år… Ang. reservasjonsdebatten, så er vel snart det meste sagt. -Du har imidlertid skrevet en del om dine tanker i prosessen som ledet opp i mot ditt valg. Jeg føler med deg i den vanskelige situasjonen. Samtidig vil jeg si at jo, kjærlighet er faktisk det viktigste! Det er ikke verdens undergang å få et barn når det ikke passer. Norge er et av verdens rikeste land med masse muligheter. Det er mulig å komme seg igjennom en vanskelig periode.Det er mulig å velge annerledes.

 15. «Du må ikke tåle så inderlig vel
  Den urett som ikke rammer deg selv!»

  Da burde du ikke tåle at enkelte skal diktere samvittigheten til andre, eller tvinge dem ut fra sine stillinger. Det er totalitær tankegang og uretten som ikke rammer deg selv!

  1. Vi har det slik her i Norge at du kan søke deg inn på pasientlister til en fastlege hvor som helst i landet. Dette er fint og flott i store områder med et utvidet tilbud. Ved å offentliggjøre lister på hvem som reserverer seg, vil beboere i et stort området allikevel ha store muligheter til å velge en annen fastlege. Problemet er at pasientlistene fylles opp. Vi har et fritt valg, men må noen ganger ta til takke med et annerledes valg enn hva man i utgangspunktet ville. Da kan man, om man brenner for det, følge med på pasientlistene og søke seg inn igjen ved en ledig plass.

   Problemet ved reservasjonsrett kommer derimot veldig tydelig frem i mer avsidesliggende områder. Der er det kanskje en eller to fastleger, og flere mil til neste fastlegekontor. Blir man dårlig på et hvilket som helst nivå er det ikke ønskelig å dra milevis for å få behandling, og man velger mest sannsynlig sin lokale fastlege.

   Da blir det vanskelig om [disse] lokale legene har reservert mot abort, og man kommer til dem med et ønske om hjelp. Må man dra til legevakt eller andre legekontorer hvor de mest sannsynlig ikke tar imot fordi dette er en jobb for din fastlege? Det blir feil. Som fastlege er du første instans i helsevesenet for ikke-akutte helseproblemer. Andre steder som i ambulansetjenesten kan du ikke møte ved en skade og dra igjen. Du har en plikt til å hjelpe, dette er en del av det statlige apparatet for folket. Er du interessert i å reservere, start en usubsidiert praksis for rike privatkunder.

  2. Så du mener at de er helt ok å inngå en avtale om å være fastlege på falske premisser.

   Personlig synes jeg det er greit å sparke folk som nekter å utføre den jobben de har avtalt å utføre.
   I de fleste virksomheter ville dette bli håndtert som en personalsak.

     1. Da forstår jeg hva som var ment. Jeg er ikke for reservasjonsrett i det hele tatt, og mener ikke at det er greit å inngå kontrakten, bare ønsket å lufte begge sider av saken. Som jeg prøvde å få frem vil det idéelt sett ikke være noe problem i høyt befolkede områder, problemene viser seg mer på små steder. Men rett skal være rett, er du fastlege skal du tilby alle de tjenester som er forventet av en fastlege, også å henvise videre til en abort og tilby prevensjonsmidler. Hvis ikke får man heller stille som privatlege for den gruppen man ønsker å representere, det være seg menighet eller annet.

 16. Vet ikke helt hva du holder på med. Mange har vi en abort vi sliter med. Trenger ikke være dame for det.
  D e ikkje enkelt. Hvorfor har ikke faren noe han skulle ha sagt? Hvorfor er det bare mora som skal ta avgjørelsen, hun kan jo bare frasi seg foreldreansvaret. Eller er det sånn, heller død enn uten meg, opplegg?

  For fastlegen, det er ikke en menneskerett å være landets mest subsidierte yrkesgruppe.

  For helsepersonalet på den avdelingen på sykehuset, det er et skrikende behov for deg på andre avdelinger.

  Men, det er ikke bedre om at fastlegen er bakstreversk i hemmelighet. Hva hvis ikke kommunen klarer å få andre til den ledige jobben?

  Eg syns eg har krav å kunna lese på et oppslag om hva fastlegen har problemer med.

  1. Du tar endel forbehold og definerer noen sannheter du ikke vet noe om. Kronikken er bruddstykker fra en historie. Jeg har ikke gått i detalj om samtaler med far, vurdering av adopsjon osv. som dukker opp i en tenkefase. Det er helt irrelevant i denne sammenhengen.

 17. Du som tydeligvis liker aa sette ting paa spissen: ville du ha en som nekter aa skyte fienden til aa beskytte deg og fedreland? Ville du oenske aa ha en laerer som sier klart ifra om at han har sterke motforestillinger mot det han underviser i?

  La oss bli enige om at vi muligens ikke blir enige om dette. Men om militaeret, laerere og leger har mulighet til aa vaere oppriktige, uten at de blir satt i offentlig gapestokk, saa tror jeg alle vil faa det bedre. Eller? 😉

  1. Jeg svarer på de tre innleggene dine i ett her. Å sammenligne dette med lærere og reservasjon i militæret blir jo helt feil. Hvis du reserverer deg i militæret «jobber» du ikke der lenger. Fritt militær i Norge vet du. Hvis du ikke ønsker å være kristendomslærer kan du jobbe som eks. historielærer. Det er å være oppriktig. En fastlege som vil reservere seg bør jobbe i en annen del av helsevesenet.

 18. Denne saken med reservasjonsrett begynner jeg å gå lei. Det er ikke slik at kvinner ikke skal få lov å ta abort, for Guds skyld! Men dersom noen leger ikke får sove om natta på grunn av det, må da de kunne reservere seg mot den type henvisning. Det handler om tilrettelegging for begge sider. Kvinner skal få utført abort, og leger mer sterke meninger mot det skal slippe. Det er ingen vanskelig sak. Det finnes verre saker her i landet.

  1. De kan reservere seg mot alt de vil for min del. Men da kan de ikke jobbe som fastleger. Finnes mange andre jobber i helsevesenet.
   Og ja, det finnes alltid verre saker. Mener du da at alle kun skal diskutere verdens verste sak? Og hvilken sak er det?

   1. Syntes godt de kan jobbe som fastleger. Det er jo ikke slik at kvinner ikke får valget. Et sterkt fåtall vil kanskje komme til å reservere seg.
    En sak langt viktigere som folk ikke ser ut til å bry seg så mye om er det som skjer i Syria. Barn sulter, folk dør. Uskyldige folk. Det syntes jeg er verre en at kvinner ikke får rød løper inn til fastlegen og medalje for å ta abort. Selvsagt skal hun ha muligheten til det, men det er ingen pryd i mine øyne.

    1. Du mener altså at ingen bryr seg om Syria, men løper mer enn gjerne til fastlegen for å ta abort, og venter på medalje etterpå? Hvis du har litt tiltro og respekt til dine medsøstre skjønner du hvor usaklig det er. De fleste klarer også å ha to tanker i hodet på en gang. Kampen mot reservasjonsrett og Syria.

  2. Ja, eller så kan disse legene finne seg en annen jobb. En jobb hvor abort/prevensjon ikke er en del av de pålagte oppgavene.

 19. Jeg har egentlig ikke noen sterk mening i denne saken, har mine tvil baade for og imot. Men jeg lurer paa:

  Syns du vi skal fjerne reservasjonsmuligheten til samvittighetsnektere i militaeret?

  1. Militærtjeneste er pålagt den enkelte av samfunnet, da skal en selvfølgelig kunne nekte av samvittighetsgrunner.

   Å være fastlege derimot er noe en velger selv, vel vitende om hvilke oppgaver det innebærer.

   Vil en lege ikke befatte seg med abortspørsmål, så ikke ta en jobb der det er del av stillingen. Og i samme åndedrag – ikke ta en spesialisering hvor det er del av yrket.

   Hva skjer med militærnektere? De får ta siviltjeneste istedet. En omgjør ikke innholdet i førstegangstjenesten for å tilpasse den dem, det gir ingen mening å la andre soldater ta over den belastningen som disse skulle hatt i et lag.

   Men likevel er det liksom greit å gjøre en masse krumspring for å la en lege med fastlegehjemmel få slippe unna deler av jobben sin? Det er både kvinnen og legens kollegaer som må ta konsekvensen og bære belastningen for en reservasjonslege.

   Hvorfor skal det være kostnadsfritt for legen?

   En militærnekter får siviltjeneste. En lege kan ta en annen jobb – sykehjemsleger er det f.eks mangel på over det ganske land. For å være lege er faktisk ikke ensbetydende med å være fastlege.

  2. Tullete problemstilling. Militærtjeneste er pålagt av samfunnet. Å jobbe som fastlege er ikke det.

   Leger som ikke godtar oppgavene i fastlegeinstruksen kan jo gjøre noe annet. (Det må forresten militærnektere gjøre.)

 20. Jeg synes heller ikke noe om reservasjonsretten, men samtidig vet man at den har eksistert i årevis uten å være offisiell, fordi helsepersonell har «reservert seg» uten at det er regulert i noen lov eller registrert. og det er unnfallenhet fra særlig de rødgrønne (som nå later som de er veldig på kvinners side). Av to onder får man velge den minste..det er bedre at disse legene står frem i et offisielt register, så folk kan unngå dem. og kommunene har å sørge for at kvinner får den hjelpen loven sier de skal ha, så da får de spytte opp penger til flere fastleger enn de tenkte å ha i utgangspunktet, slik at folk kan ha noe å velge mellom (eller droppe å ansette disse reserverte). Allerhelst bør jo religiøse fanatikere finne seg et annet yrke. For det er stort sett enkelte religiøse som vil dette.
  Jeg kan ikke fatte og begripe den religiøse logikken deres..de er «rene, pene, skyld- og syndfrie» bare andre overtar den delen av jobben de mener er syndig? Politikerne har i tillegg gjort det mer og mer vanskelig økonomisk for aleneforeldre, så det er ikke rart det blir aborter. Alternativet er aldeles ikke adopsjon, slik en del «glupinger» mener.

  Det som irriterer meg mest i denne saken, er at Krf skal sitte og ri sine kjepphester og tre sin politikk nedover huet på folk….attpåtil utenfor regjering. SV hadde også sine «diller»….nå må de ha pustehjelp for å overleve. Man kan jo håpe…
  Forøvrig: I en av kommunene i det sørlandske bibelbeltet var det kun Krf-ordføreren som stemte for sitt eget forslag om at leger i kommunen skulle kunne reservere seg. Det så ikke ut som hans Gud var særlig hjelpsom der 🙂

  1. Det jeg ikke forstår er at KrF tilsynelatende må trekke sitt krav for at Høyre skal kunne droppe saken? Det har kommet så mange nyanser i saken at avtalen burde kunne reforhandles. Det er tross alt Høyre som sitter i regjering, et parti som gikk til valg mot reservasjonsretten.

 21. Ser du valgte å ikkje godkjenne mine forrige kommentarer, så prøver på nytt.

  Problemet er jo nettopp at legene ikke får være fastlege uten denne ordninga. Er du ikkje for at vi skal ha et samfunn som har aksept for andre sine synpunkt og følelser? At vi prøver å ivareta alle parter? Eller skal vi bestemme at noen få enkelt individer som har store vansker med denne oppgaven, bare må finne seg noe annet å gjøre, For dette synes flertallet at «vi» ikke bør ta hensyn til?

  Det er litt ironisk at du beskylder meg for å ikke sette meg inn hele saken, når du til di grader ikke viser noen forståelse for legene i denne saken.

  1. Jeg er for at man har en jobb som er forenlig med sin egen samvittighet. Vil man reservere seg fra enkelte problemstillinger som fastlege kan man finne andre steder å praktisere yrket sitt. Mange muligheter i helsevesenet for en lege. Jeg synes heller ikke en advokat kan reservere seg mot å forsvare enkelte kriminelle, butikkmedarbeidere fra å selge snop og lærere fra å undervise et spesielt folkeslag.

   1. Hehe, og med dette innrømmer du at dette ikke er en kvinnekamp om kvinners rettigheter! Det er derimot snakk om å holde seg til en arbeidskontrakten, noe de fleste er enige i.

 22. Og hvem er du til å fortelle andre at det ikke er «barnedrap»? Fordi vi har en lov i norge som sier at livet ikke starter før etter ett gitt antall uker?

  1. I denne saken mener jeg det ja. Ikke nødvendigvis på generelt grunnlag. Jeg mener ikke at «kvinnene som springer rundt i tog å skriker» har missforstått. Heller at du ikke ser helheten i denne saken.

  2. Henrik Ibsen skrev i en av sine skuespill noe om at Flertallet tar feil. Tenker litt på dette. INGEN kan tvinge noen til å tenke eller føle som en selv eller et flertall. ALLE ideologier og systemer som har prøvet dette har feilet. Der man var tvunget eller presset til at ALLE skulle gå i samme takt. Skrekk og gru…

   1. Men da er du litt på siden av denne kampen. For en lege kan reservere seg. Men da kan han ikke være fastlege. Fastlegeordningen er et offentlig tiltak for å sikre et likeverdig helsetilbud til hele landet. Er du fastlege skal du behandle mennesker som er syke, friske eller eks. ønsker abort. Det skal gjøres uavhengig av kjønn, seksualitet, trosretning, holdninger og synspunkter. Akkurat som en advokat som får klienter som har begått grusomme handlinger. De har påtatt seg et ansvar, og med dette følger retningslinjer og regler. Ingen tvinger noen til å være fastlege!

 23. «Jeg setter pris på tilbakemeldinger, men godkjenner ikke hets abortmotstandere som ikke klarer å holde seg til saken»

  Holde seg til saken!? Å springe rundt i tog og skrike «ikke ta fra kvinner rettighetene» i denne saken er jo besvist å vri om sakens kjærne. Dette er kun politisk propaganda som har lurt alt for mange kvinner til å tro at det handler om Kvinnerettigheter.

  1. Hvis så mange kvinner mener at det er saken, burde ikke da du vurdere om du kanskje har feil?

   Begrensningen i kommentarene gjelder de som bruker retorikken barnedrag, horer ol.

 24. Jeg tror alri Erna hadde gått med på reservasjonsretten hvis hun trodde den gikk ut over kvinners rettigheter til selvvalgt abort. Selv har jeg alltid sett på reservasjonsretten som en måte å «øremerke» fastleger som har et moralsk problem med abort (og kan derfor påvirke jenter i sårbare situasjoner) slik at de som vil kan holde seg unna dem. Er jeg helt på jordet?

  1. Nei, det er kanskje en side av saken. Men det blir jo litt omvendt å endre på en lov fordi noen ikke følger den. Da burde man vel heller brukt andre metoder til å finne ut hvilke fastleger som i dag ikke følger loven? Ikke «forby alkohol fordi noen missbruker det» pedagogikk. Jeg håper og tror også at Erna ikke tenkte godt nok gjennom hva hun gikk med på. Men på den andre siden så jo Venstre dette komme og slapp å bli dratt med ned i dragsuget.

   1. Joda, reservasjonsretten er nok ikke det beste redskapet vi kunne ha bruk for å få has på fasteger som er partiske ovenfor sine pasienter. Men det vil fungere til en viss grad. Den står i hvertfall ikke i veien for kvinners rettigheter, ei heller er den en fare for abortfrihet. Trenger en jente henvisning til abort så SKAL hun få det, da er det like så greit at hun får veiledning fra en lege som ikke har moralske problemer med abort.

    Reservasjonsretten er litt teit sånn sett. Den vil ikke ha så stor effekt verken den ene eller andre veien. Høyre måtte nok gå med på å fronte den for å sanke Krf sine stemmer under valget (sånn er demokrati), men de er liberalistiske nok til å sørge for at den ikke vil skade pasienters rettigheter eller friheter.

    1. Du har gode poenger. Og jenter som ønsker abort har nok definitivt best av å gå til en lege som kan snakke saklig og nøytralt uten å blande inn egne meninger og evt. religion. Men hva om, som jeg skrev, jenta ikke vet at fastlegen er reservert? Det krever enormt mye å ta steget fra badet med positiv graviditetstest til legekontoret for å be om abort. Hvis man da møter en lege som ikke vil hjelpe vil det kunne kreve mye å gå til neste lege. Mange finner ikke ut at de er gravide før i uke 8/9. Da er det kanskje bare 3 uker til selve inngrepet skal utføres. Og fra lege til sykehus tar det også tid. For min del tok det ca. en uke før jeg fikk time. Renovasjonsretten kan trenere hele prosessen, og det er vel ikke til det beste for noen parter?

   2. Det har du helt rett i, for noen vil dette være en utfordring ja. Her er det viktig at man sørger for at alle jenter vet om fastlegen deres har reservert seg eller ikke. Men kjenner jeg staten rett kommer ikke dette til å skje uten utfordringer. Da står vi ovenfor følgende dillema:

    – Med reservasjonsretten risikerer man at en jente går til en fastlege uten å vite at han har reservert seg
    – Uten reservasjonsretten risikerer man at en jente går til en fastlege som har «baktanker» når det gjelder abort

    Ingen av situasjonene er ønskelige. Så kan man argumentere for hvilket av de to ondene man ønsker å gå for, men min påstand er at man står mer eller mindre på steded hvil uansett. I den store debatten om abort og pasientfrihet (ink aktiv dødshjelp) så ligger nok reservasjonsretten ganske nøytralt.

 25. Er lei meg for at du må lese innlegg som det som er skrevet av Hans Einar. Han vet selvfølgelig ikke hva han snakker om og innholdet taler for seg selv. Håper imidlertid han ikke er forplantningsdyktig.
  Beste hilsen og god klem fra en kvinne som har levd en stund.

  1. Takk! Jeg er heldigvis sterkere enn at jeg blir lei meg av sånt. Men har stengt kommentarfeltet så jeg godkjenner alt som kommer nå. Har ingen intensjon om et kommentarfelt med abortmotstandere som ikke klarer å holde seg til sak.

 26. Det er en trist å lese det du skriver. Det er trist for deg. Men enda mer trist for den gutt eller jente som fikk livet avsluttet på denne måten. Det kunne vært en fantastisk gutt eller jente på 13 år. Som ikke lever lenger. Fordi livet ble avbrutt. Så alt for tidlig. Trist er det. Det du skriver er at alle leger skal tvinges til å gi klarsignal til å avslutte liv. Tvinges til å avslutte livet til de som bare få måneder senere vil komme ut som fantastiske små barn. Jeg forstår godt legene som ikke ønsker å skrive under på dette.

  1. Om du er trist eller ei er knekkende likegyldig og saken uvedkommende. Det handler ikke om hvordan kvinner føler seg eller ei, men om det ufødte barns RETTIGHETER. Et foster er IKKE en den av kvinnekroppen. Det er et nytt individ som kvinnen bærer på.
   Du kunne hindret dette ved å vise litt selvbestemmelse over din egen kropp FØR du hadde sex som førte til graviditet. Eller er ikke kvinner i styand til å bestermme over sin kropp før ETTER de er blitt gravide?

   Vi blir kvalme av denne ropingen fra iskalde, kyniske kvinnemennesker som har som sin fanesak å ta livet av ufødte barn, mens kvinner i hundrevis av millioner virkelig LIDER under undertrykkelse, vold og misbruk verden over. Hvor er solidariteten med disse kvinnene?

   Ta ansvar! Akkurat som alle vi andre må ta ansvar for våre handlinger, må også kvinner nå faktisk ta ansvar for sine egne valg. Det er et kvinnesyn fra middelalderen å fremstille kvinner som mnoen forsagte mehe som ikke kan bestemme over sin egen kropp FØR de blir gravide.

   1. Å bli født, til et liv der man er uønsket, hva er bra med det? Hvor bra trur du det barnet har det? Man burde se seg litt rundt i samfunnet, og se hvordan de uønskede barna har det. Mishandling, overgrep, barnevern, fra fosterhjem til fosterhjem, de blir pakker som ingen vil ha. Hvilket liv er det??? Er det noe liv? Hvor mange barn har tatt livet av seg, fordi de er uønsket og overlatt til tilfeldighetene. Statistikken over barn som tar livet av seg selv etter å ha havnet under BV sine » vinger», er faktisk større enn først antatt. Eller er det greit at de uønskede barna tar livet av seg selv, enn at en dame kan få bestemme dette selv, om hun vil ta abort eller ikke…noe å tenke på for dere som er imot abort. Skal dere stille opp for hvert eneste barn som ikke er ønsket, og trenger noen som bryr seg.
    Hvis de fleste av dere, som er imot abort, hadde gjort deres samfunnsplikt, og gitt hjelp til disse utstøtte barna, så hadde det jo ikke vært noe problem med barn som er uønsket.
    Jeg blir kvalm av dere som roper høyt om at abort er barnedrap, mens det er flere tusen barn i Norge som trenger noen som bryr seg. Hva med de barna? Hvorfor er de uten et trygt hjem, når det er så mange som er imot abort, dere som er så opptatt av at barn skal fødes, uansett hva……
    Et barn som har det vanskelig i Norge, har det da vel ikke noe bedre, enn barn som har det vanskelig i andre land. Hva er det for slags argument? Skal vi se på hvor forferdelig folk har det i andre land, og la være å bry oss om de som sliter i vårt eget land. Vet dere hva som skjer innenfor alle fire vegger der folk bor. Mishandling er mishandling uansett hvilket land det er i, og like forferdelig for dem som opplever det.

    1. Veldig godt sagt. Jeg sitter også med en følelse av at de som skriker høyest mot abort også er med i hylekor om subsidiering til barnehager, mot forlenget foreldrepermisjon, mener mange alenemødre snylter på samfunnet osv. Skulle gjerne sett noen tall på om min antakelse stemmer.

 27. Hei! Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  1. Tusen takk, Magne. Jeg setter veldig pris på at du hjelper meg å dele. Det føles sårbart og brutalt å fortelle en slik historie til verden. Men jeg håper det nytter og kanskje fører frem til de som tar avgjørelsene

  2. Bli ikke som de TOTALITÆRE. Vi ER forskjellige vi mennesker. Vi blir oppfordet stadig til respekt – det gjelder fra TO sider. Ikke bare en. Da blir det totalitarisme, slik vi har sett i avskyelige ideologier på nesten hele 1900-tallet. RESPEKT – nok en gang.

   1. Jeg skjønner ærlig talt ikke helt hva du mener. Forstår jeg deg rett at du forsøker å trekke en parallell mellom at jeg luker ut hets og sjikane fra kommentarene til «avskyelige ideologier på nesten hele 1900-tallet»?

 28. Tilbaketråkk: Kjære Erna | Jorunn's WP

Jeg setter pris på tilbakemeldinger, men setter pris på at du holder deg saklig

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s